Zwangerschapcontroles

Zwanger zijn en een kindje krijgen is een ingrijpende, belangrijke en heel persoonlijke gebeurtenis in ieders leven. Ik wil jullie hierbij uiteraard optimaal steunen. Met name wil ik jullie helpen om weloverwogen en vol vertrouwen de zwangerschap te ervaren en te bevallen op de manier die voor jullie het prettigst voelt.

Bij iedere controle vraag ik hoe het met je/jullie gaat en bespreken we eventuele klachten en wensen. Daarbij krijg je informatie die afgestemd is op je zwangerschapsduur van dat moment. Verder meet ik standaard je bloeddruk, je gewicht, voel ik aan je buik om de groei van je baardmoeder te controleren en luister ik naar de harttonen van jullie kindje. We streven er samen naar om de voorbereiding op de bevalling en het kraambed en jullie persoonlijke wensen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om bij te praten en jullie vragen te beantwoorden. Gedurende de hele zwangerschap kom je 12 tot 14 keer op spreekuur voor vervolgcontroles. De eerste drie afspraken zijn iedere twee weken. Naarmate de zwangerschap vordert zul je frequenter komen. Vanaf 36 weken vinden je controles wekelijks plaats. Iedere controle duurt ongeveer 30 minuten.

Bij elke controle kan er met de echo gekeken worden, indien jullie dit wensen. Niet medisch, maar om een beeld te krijgen hoe de groei van jullie kindje vordert.

Deze frequentie geeft een indicatie en is slechts een richtlijn. Natuurlijk pas ik deze aan op je wensen en kun je indien gewenst altijd extra op het spreekuur komen.

6-10 weken Intake  + counseling + echo
10-12 weken Reguliere controle + termijnecho
12–24 weken (elke 4 weken een consult) Reguliere controle
24-30 weken (elke 3 weken een consult) Reguliere controle + meting glucosegehalte en hb-gehalte in je bloed
30-36 weken (elke 2 weken een consult) Reguliere controle + Bespreken verloop van de bevalling en geboorteplan + liggingsecho
Vanaf 36 weken (elke week een consult) Reguliere controle
Vanaf 40 weken Echo vruchtwatermeting

Onderwerpen die zeker aan bod komen in de loop van de zwangerschap zijn;

  • Klachten die kunnen horen bij HELLP-syndroom en pre-eclampsie
  • Voorbereiding op de bevalling
  • Aanbod van de te volgen cursussen
  • Voorbereiding op borstvoeding
  • Hoe om te gaan met pijn bij de bevalling
  • Erkenning regelen indien nodig
  • Kraamzorg regelen
  • Wanneer bellen voor de bevalling
  • De hielprik en gehoortest