Kraamzorg

Als de bevalling achter de rug is willen jullie maar één ding….. naar jullie baby kijken, hem bewonderen, hem knuffelen. Bovendien heb je je rust erg hard nodig. Zeker door de gebroken nachten. Ook al voel je je goed, een paar dagen op bed is een geweldig idee. En om jullie uit de brand te helpen is daar de kraamverzorgster. Ze neemt de dagelijkse taken van je over zodat jullie volledig kunnen genieten van de kraamtijd.

Twee maanden voor je uitgerekende datum zal er een medewerker van het gekozen kraamcentra bij jullie langs komen, of dit telefonisch afhandelen. Ze zal je vragen hoe lang en hoeveel uur per dag je kraamzorg wenst te hebben. Kijk dus eerst even in de verzekeringspolis om te controleren op hoeveel uur je recht hebt. Zij zal je uitleggen wat de taken van een kraamverzorgende zijn. Natuurlijk bepalen jullie uiteindelijk wat je wilt dat de kraamverzorgster doet. Als je bijvoorbeeld niet wilt dat zij de dagelijkse verzorging van je baby doet, kun je dat aangeven. Denk hier dus voor dit gesprek over na. De verpleegkundige kan dit dan opnemen in het dossier. Bovendien zal ze proberen een kraamverzorgster te vinden die bij jullie past.

De taken van de kraamverzorgster

  • Ze helpt bij de bevalling, wanneer deze thuis of poliklinisch plaatsvindt.
  • Ze ondersteunt jou maar is er ook om de verloskundige te helpen.
  • Gedurende de kraamtijd kijkt ze hoe het met jou en je baby gaat. Ze geeft dit door aan de verantwoordelijke verloskundige.
  • Ze verzorgt jou en je baby. Ze controleert jullie temperatuur, bekijkt de ontwikkeling van je baby en controleert dagelijks de stand van de baarmoeder.
  • Ze geeft je informatie en weet vaak allerlei handige tips omdat ze al jaren moeders en baby’s ziet.
  • Ze zorgt voor het bezoek, je partner en je andere kinderen.
  • Ze doet o.a. het huishouden.

Drie-uurs-zorg

Het kan zijn dat je geen recht hebt op volledige kraamverzorging. Je komt dan waarschijnlijk in aanmerking voor drie-uurs-zorg. De kraamverzorgster komt dan, het woord zegt het al, drie uur per dag. In die uren kan ze natuurlijk niet alles doen wat ze normaal in ongeveer zes uur zou doen. Daarom zal ze in mindere mate voor andere mensen, zoals het kraambezoek, zorgen. Je baby en jij zijn tenslotte het belangrijkste. Het huishouden beperkt ze dan tot de kraamkamer, de babykamer, de WC en badkamer.

Headerfoto: Joyce Dur