Echo’s

Tijdens je zwangerschap worden er verschillende echo’s gemaakt . Een aantal echo’s krijg je op de praktijk en voor de medische echo’s  worden jullie naar het ziekenhuis doorverwezen. Hieronder worden de echo’s in het kort uitgelegd.

Eerste echo

Tijdens de eerste afspraak wordt een vitaliteitsecho gemaakt. Er wordt dan gekeken hoe lang je precies zwanger bent, of het hartje klopt en of er eventueel sprake is van een meerling zwangerschap. Wanneer er uit de echo blijkt dat je nog geen 10 weken zwanger bent, dan wordt er een herhalingsecho ingepland.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken van je zwangerschap maak ik voor jullie een termijnecho. Hierbij wordt het kindje nogmaals opgemeten en wordt je definitieve uitgerekende datum bepaald.

19-20 weken echo

De negentien weken echo, ook wel SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) genoemd, wordt in het ziekenhuis uitgevoerd.  Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het ongeboren kind. Ook wordt er gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo kunnen worden gezien zijn een open ruggetje, open schedel, waterhoofd, bepaalde hartafwijkingen, breuk of gat in middenrif, breuk of gat in buikwand, afwijkingen aan de darmen, ontbreken of afwijken van de nieren, ontbreken of afwijken van botten, afwijkingen aan armen of benen. De 19-weken echo is een methode om aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op een echo. Bij de 19-weken echo is het geslacht in de meeste gevallen te bepalen. De echoscopist vertelt jullie alleen wat het geslacht is als jullie hier zelf naar vragen.

Bij gebleken (mogelijke) afwijkingen word ik (telefonisch) op de hoogte gebracht en zal je worden doorverwezen voor nader onderzoek. Dit houdt in de meeste gevallen in dat er een uitgebreidere (nog specifiekere/GUO) echo wordt gedaan.  Voor meer informatie klik hier voor de folder.

30 weken echo

De 30 weken echo wordt ook wel de groeiecho genoemd. Er worden verschillende metingen gedaan bij het kindje, zoals de hoofdomtrek, de afstand van oor tot oor, de buikomtrek en het bot in het bovenbeen. Met deze metingen kan er een schatting gemaakt worden hoe groot het kindje nu is en of dit past bij de termijn.

Liggingsecho

Rond 34 weken wordt er een liggingsecho gemaakt. Met deze echo bepaal ik of er sprake is van een hoofdligging of een stuitligging van jullie kindje.

Echo op indicatie

Er kunnen veel verschillende indicaties zijn waarvoor je een extra echo kan hebben. Dit zijn altijd medische indicaties. Denk hierbij aan bloedverlies of de verdenking op een te klein of te groot kindje.

Headerfoto: Joyce Dur