Anticonceptie

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Daarom is het goed om van tevoren te bespreken welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Samen met mij kun je de diverse anticonceptiemethoden doornemen, zo ook jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische bijkomstigheden.

Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken.

Ik bied dit consult meestal aan tijdens de laatste dagen van de kraambedperiode of tijdens de nacontrole van je zwangerschap (6 weken na de bevalling).
Ook als je niet zwanger bent geweest kun je bij mij terecht voor een apart anticonceptie consult. Dit zal ongeveer 30 minuten duren.

Bij een gezonde vrouw met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis, kan ik een recept uitschrijven voor de pil of het spiraaltje. Je krijgt ook foldermateriaal aangeboden. Ook stel ik je huisarts op de hoogte van het consult middels een brief en noteer ik je gekozen anticonceptiemethode.

Ik plaats sinds januari 2019 zelf spiralen binnen de praktijk.

De anticonceptiepil is een vorm van anticonceptie die dagelijks ingenomen moet worden.

Er zijn veel verschillende anticonceptiepillen met verschillende hormoonsamenstellingen.

Zo heb je de keuze uit:

  • Een pil die een oestrogeen én progestageen hormoon bevat, dit is de zogenoemde combinatiepil.
  • Een pil met enkel progestageen.

Het oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt.

Bij de combinatiepil kan er onderscheid gemaakt worden tussen één fase, drie fasen en vier fasen pillen. Dit heeft te maken met de hormonale samenstelling van de pillen. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

De pil met enkel het progestageen hormoon noemen we de Cerazette. Deze pil mag wél in combinatie met borstvoeding worden gebruikt.

Spiraaltje

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn meerdere soorten spiraaltjes: Het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe en Flexi-T) en twee soorten hormoonspiraaltjes (Mirena en Kyleena).

Na een spiraalplaatsing biedt deze methode een veilige anticonceptie voor 5 of 10 jaar (afhankelijk van de spiraal-keuze).

Koperspiraaltjes:

T-Safe 
Dit spiraaltje is een vorm van hormoonvrije anticonceptie. De T-safe geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. De T-Safe staat geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. De afmetingen van de T-safe zijn: lengte 35.85 mm, lengte armpjes 31.85 mm). Uiteraard kan de T–Safe ook voor een kortere periode geplaatst worden.
De T-Safe is de enige spiraal die je ook zonder recept (online) kunt verkrijgen. Kosten € 69 (vergoeding afhankelijk van je verzekering).

Flexi-T +300

Ook dit spiraaltje is een vorm van hormoonvrije anticonceptie en werkt d.m.v. de afgifte van koper. Echter geeft de Flexi-T +300 iets minder koper af dan de Tsafe, waardoor er in het merendeel van de gevallen minder bloedverlies zal optreden. De afmetingen van dit spiraaltje zijn iets kleiner dan de T-safe (lengte 32 mm, lengte armpjes 28 mm) Het spiraaltje is vooral geschikt voor vrouwen die ooit eerder bevallen zijn en een baarmoederlengte van >6 cm hebben (Dit zal voorafgaand aan de plaatsing op de praktijk worden gemeten). Dit spiraaltje biedt bescherming voor 5 jaar. Kosten € 58,21 (vergoeding afhankelijk van je verzekering)

Flexi-T 300

Dit koperspiraaltje (eveneens hormoonvrij), heeft hetzelfde koperoppervlak als de Flexi T +300. Echter is dit spiraaltje kleiner in afmeting (lengte 29 mm, lengte armpjes 23 mm). Hierdoor is het uitermate geschikt voor vrouwen die nog nooit een kindje gebaard hebben, met een baarmoederlengte van >5cm. Het spiraaltje is even betrouwbaar als de 2 bovengenoemde koperspiralen. De Flexi-T 300 biedt betrouwbare anticonceptie voor 5 jaar. Kosten €59,22 (vergoeding afhankelijk van je verzekering)

Hormoonspiraaltjes:

Mirena
Dit spiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals “taaier” wordt. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder, worden de zaadcellen minder beweeglijk. Dit verkleint de kans op bevruchting. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.
Het Mirena spiraaltje is zeer betrouwbaar en staat geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar.

Kyleena
De Kyleena is een nieuw T-vormig spiraaltje. Deze draagt de stof levonorgestrel in lage concentraties met zich mee. Door deze lage concentratie (19,5 mg in de Kyleena t.o.v. 52,0 mg in de Mirena) wordt voorkomen dat je baarmoederwand dikker wordt. De Kyleena werkt door verdikking van het baarmoederhalsslijm terwijl het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadzel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen.
Kyleena heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een kyleena spiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen. Ook is dit spiraaltje uitermate geschikt voor jonge meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen.

Belangrijke aspecten van de Kyleena:
– geeft slechts een lage dosis hormoon af.
– bevat geen oestrogeen.
– heeft geen invloed op de normale functie van je eierstokken.

Kosten
Bij een spiraalplaatsing zijn er twee verschillende kosten: de kosten van het spiraaltje zelf en de kosten van de plaatsing.
De kosten voor een spiraaltje zul je zelf moeten betalen indien je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.
Meer informatie over de kosten van een spiraal-plaatsing leest u onderaan deze pagina bij ‘Tarieven plaatsen en verwijderen spiraaltje’.

Plaatsing spiraaltje
Bovengenoemde spiraaltjes kunnen binnen onze praktijk geplaatst worden.
Hiervoor hoef je niet al bekend te zijn binnen onze praktijk: iedereen is welkom.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Ook weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.
Na een bevalling plaatsen we een spiraaltje het liefst tussen 10-12 weken na de bevalling.
Ook maken wij een nacontrole-afspraak na de plaatsing. Deze nacontrole wordt 6 weken na plaatsing gepland of minimaal na een menstruatie. Neem te allen tijde contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen
Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct weer vruchtbaar. Hiervoor kun je ook bij ons terecht.

De anticonceptiepleister is een anticonceptiemiddel dat wekelijks moet worden aangebracht.

Een anticonceptiepleister is een pleister die een dosis hormonen afgeeft. Één pleister werkt één week lang. Dat wil zeggen dat je elke week een nieuwe pleister moet aanbrengen. Na drie weken volgt er een stopweek, die je indien gewenst, ook uit kunt stellen. Op deze manier kun je met de anticonceptiepleister zelf je menstruatie regelen.

De pleister moet worden aangebracht op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van billen, romp, bovenarm of buik worden geplakt, maar niet op de borsten.
De anticonceptiepleister is bestand tegen water, maar niet tegen olie of lotion. De pleister mag niet extra worden vastgeplakt met een stukje tape of een andere pleister.

Een dagelijkse controle, om te zien of de pleister nog goed vastplakt, wordt aangeraden. Indien de pleister (voor een gedeelte) heeft losgelaten, moet er binnen 24 uur een nieuwe worden aangebracht.

De anticonceptiepleister mag niet gebruikt worden door vrouwen die borstvoeding geven.

De anticonceptiering is een maandelijkse anticonceptiemethode.

De nuvaring is een ring die je in je vagina plaatst. Bij deze methode hoef je dus niet dagelijks aan je anticonceptie te denken.

Één keer per maand breng je deze ring aan in je vagina. Dit inbrengen is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Na inbrengen vormt de flexibele, zachte nuvaring zich naar de contouren van de vaginawand. De meeste vrouwen voelen de ring niet zitten.
Drie weken na het inbrengen kun je de ring zelf verwijderen. Daarna volgt, indien gewenst, een stopweek. Op deze manier kun je met de Nuvaring zelf je menstruatie regelen.

De Nuvaring mag niet gebruikt worden door vrouwen die borstvoeding geven.

De prikpil is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij één injectie per 12 weken voldoende bescherming biedt tegen een zwangerschap. Deze injectie moet door een arts worden gegeven.

Er zijn twee soorten:
– Depo-provera > injectie in de spier.
– Sayana > injectie onder de huid.

Je hoeft bij deze methode maar één keer per 12 weken aan je anticonceptie te denken. Anderzijds moet je er rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid soms een jaar of zelfs langer kan duren. Ook wanneer je klachten van de prikpil hebt, moet je wachten tot de hormonen zijn uitgewerkt. Het is niet mogelijk om de hormonen uit de injectie uit je lichaam te verwijderen.

Een arts zal ten alle tijde moeten bepalen of de prikpil een juiste anticonceptiemethode is in jouw situatie. Aangezien een arts de injecties moet toedienen, verwijzen wij je voor deze vorm van anticonceptie altijd door naar je huisarts. Wij mogen deze injecties niet zelf toedienen.

Tarieven plaatsen en verwijderen spiraaltje

Of de kosten van een spiraaltje en/of de kosten van de plaatsing van een spiraaltje worden vergoed, is afhankelijk van je zorgverzekering en je verzekeringspakket. Bij de meeste verzekeringen kan ik de spiraalplaatsing (dus niet het spiraaltje zelf) rechtstreeks declareren. In dat geval hoef je dus zelf geen geld mee te nemen op de dag van de plaatsing. Mocht je aangesloten zijn bij een verzekering waar ik de spiraalplaatsing niet rechtstreeks kan declareren, dan krijg je van mij een rekening. Het verschuldigde bedrag dien je na de plaatsing contant te betalen. Voor jongvolwassenen die jonger zijn dan 21 jaar, wordt zowel de plaatsing als het spiraaltje vergoed uit het basis-pakket.

Als je meer informatie wil, neem dan contact met mij op.

In onderstaande afbeeldingen is zichtbaar bij welke verzekeringen ik wel/niet rechtstreeks kan declareren.

Dit geldt echter alléén voor de spiraalplaatsingen. Begeleiding van zwangerschap, kraambed en nazorg valt altijd onder de basis-zorg en wordt voor iedereen standaard vergoed uit het basis-pakket.

Onderstaande tarieven gelden enkel indien ik de kosten niet rechtstreeks bij je ziektekostenverzekering kan declareren.

Anticonceptieconsult (30 min) (inclusief evaluatiemoment) € 20,-
Plaatsing spiraal (inclusief evaluatiemoment/echo) € 60,-
Verwijderen van een spiraal, plaatsing en 1 consult € 65,-
Spiraal verwijderen € 30,-

Als je meer informatie wil, neem dan contact met mij op.