Miskraam

Bloedverlies tijdens een zwangerschap wordt door veel vrouwen als verontrustend ervaren.

Bij 1 op de 5 zwangerschappen (20%) treedt er in het eerste trimester (tot 14 weken zwangerschap) vaginaal bloedverlies op. Toch is er slechts bij de helft hiervan sprake van een beginnende miskraam.

Onschuldig vaginaal bloedverlies

Innestelingsbloeding: door de innestelling van het vruchtje in het baarmoederslijmvlies kan er een bloeding optreden. Dit gebeurt meestal tussen de 4e en 6e week van de zwangerschap.

Contactbloeding: zodra je zwanger bent zijn de cellen aan de buitenkant van je baarmoeder gevoeliger dan normaal. Deze cellen kunnen sneller neigen tot eventueel bloeden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten , persen bij harde ontlasting, grotere lichamelijke belasting, maar zeker ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Dit voelt als het begin van een menstruatie, eventueel gepaard gaande met buikpijn en bloedverlies. Soms heb je geen klachten en ontdek je bij de eerste echo dat er geen kloppend hartje is.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Als je vaginaal bloedverlies hebt in de zwangerschap, neem dan altijd contact met mij op.

Bel in ieder geval direct bij:

  • Ongerustheid
  • Ruim bloedverlies: meer dan een forse menstruatie, zeker bij klachten zoals neigingen van flauwvallen of sterretjes zien
  • Buikpijn met krampen: veel heftiger dan bij een menstruatie of langer aanhoudend dan 2 uur
  • Koorts, boven 38 graden Celsius

Folder