Kinderwensspreekuur

Preconceptiezorg is zorg die begint vóór de zwangerschap en die doorgaat totdat zwangerschapscontroles bij een verloskundige beginnen. ‘Pre’ betekent ‘voor’ en ‘conceptie’ betekent bevruchting.

Al voor je zwangerschap kun je terecht bij mij voor een kinderwensconsult. In het kinderwensspreekuur geef ik jullie persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn. Ik vertel hoe jullie de kans vergroten op het krijgen van een gezonde baby.

Voorgaand aan dit consult adviseren wij jullie om de vragenlijst van de zwangerwijzer in te vullen en per mail naar me te sturen.

Een aantal belangrijke punten die we samen bespreken zijn:

Zodra je een zwangerschapswens hebt en stopt met het gebruik van anticonceptie adviseer ik te starten met het dagelijks innemen van foliumzuur. De aanbevolen hoeveelheid is 0.5 mg per dag.

Er kan ook gekozen worden voor een multivitaminen voor zwangere indien deze minimaal 0.5 mg foliumzuur bevat. Het dagelijks innemen van deze vitaminen zorgt voor een verminderde kans op een kindje met neurale buisdefecten.

Gevarieerde en gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Het is goed om al voor je zwanger raakt te weten wat gevarieerde en gezonde voeding inhoud.

Ook zijn er een aantal voedingsmiddelen die je niet mag gebruiken tijdens de zwangerschap en waar je het beste al mee kunt stoppen op het moment dat je een zwangerschapswens hebt. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, kazen van rauwe melk, dranken die veel cafeïne bevatten, rauw vlees, leverproducten etc.

Meer informatie hierover vindt je op de website van het voedingscentrum.

Indien je i.v.m. ziekte, een chronische aandoening of allergie bepaalde medicatie gebruikt, is het goed om dit al voordat je zwanger raakt te bespreken. Het kan namelijk zo zijn dat je een medicijn hebt dat in de zwangerschap niet gebruikt mag worden.

Zo kun je indien nodig al voor de zwangerschap kijken hoe je op een alternatieve medicatie reageert en zorgen dat deze goed is ingesteld voordat je zwanger raakt.

Soms komen er bepaalde ziektes of aandoeningen voor in je familie. Het is verstandig om voordat je een actieve kinderwens hebt te bespreken of dit een reden is om onderzoek te laten doen via de klinisch genetica. Zij kunnen met je bespreken wat de risico’s en gevolgen zijn in jullie situatie.

Ook bepalen ze of je in aanmerking komt voor prenatale diagnostiek zoals een vlokkentest, vruchtwaterpunctie of een uitgebreide of extra echo.

De meeste mensen weten dat alcohol, roken en drugsgebruik sterk wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Ondanks de wetenschap dat zowel drugs, sigaretten als alcohol schadelijke effecten voor moeder en kind kunnen hebben, is het niet altijd even makkelijk om te stoppen. Daarom dat ook deze onderwerpen ter sprake komen tijdens het preconceptioneel spreekuur.

Zo kunnen we samen bekijken welke hulpmiddelen er zijn om deze toxische factoren te minderen en liefst te stoppen vóór de zwangerschap.

We bespreken samen welke vorm van anticonceptie je gebruikt of hebt gebruikt. Tevens heb ik de bevoegdheid om een Mirena-, Kyleena- en koperspiraaltje (T-safe) te verwijderen indien je deze hebt.

Folders

Headerfoto: Joyce Dur