Echo’s binnen praktijk

De eerste echo

Bij het eerste consult krijg je altijd een echo. Niet alle verloskundigen bieden dit, maar ik vind dat een vroege eerste echo meerwaarde heeft voor jou en voor mij. Jullie kunnen je kindje – hoe klein ook – voor de allereerste keer bewonderen en zo krijg ik al een eerste indruk van de termijn van de zwangerschap.

Vitaliteit vaststellen

In mijn praktijk maak ik de echo. Deze echo heeft als doel om te zien of het hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of er sprake is van een een- of meerlingzwangerschap. Dit is doorgaans een vaginale echo. Deze echo vindt meestal plaats bij ongerustheid en vóór de 8ste week in de zwangerschap.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken stel ik de termijn vast aan de hand van het meten van de kruin stuit lengte. In deze periode is jullie kindje het nauwkeurigst te meten. Aan de hand van deze afmeting wordt de definitieve uitgerekende datum vastgesteld. Ook bij deze echo wil ik weten of het hartje klopt, maar de naam zegt het al: deze echo is vooral bestemd om de uitgerekende datum te bepalen.

Liggingsecho

Rond 34 weken zwangerschap maak ik standaard bij elke zwangere een liggingsecho om de ligging van de baby vast te stellen. Ook controleer ik daarnaast de hoeveelheid vruchtwater. Mocht er op dat moment sprake zijn van een stuitligging, dan verwijst ik je door naar de gynaecoloog voor indien wenselijk/mogelijk een versie.

 

Overige echo’s worden voor jullie in het ziekenhuis gemaakt.