NIPT

In de zwangerschap kunnen jullie je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen, zoals down-, edwards- of patausyndroom, een open rug of een hartafwijking. Dit heet prenatale screening. Jullie kunnen kiezen voor twee onderzoeken: de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom, en de 19 wekenecho, dit is een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen.

Jij, als zwangere, bepaalt zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen. Bij je eerste of volgend consult zal ik dit zeker met jullie bespreken.

Willen jullie je alvast voorbereiden op dit gesprek? Deze informatie is te lezen op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Op deze site vinden jullie ook een keuzehulp: Bewust kiezen en tips over hoe je met je partner of anderen kunt bespreken of je deze onderzoeken wilt. Verder zijn er verhalen te lezen van vrouwen die ook voor deze keuzes hebben gestaan.

Op de website van het RIVM staan alle vertaalde versies van de folder Prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom. De vertaalde folders zijn online beschikbaar in het Engels, Duits, Spaans, Papiamento, Frans, Pools, Portugees, Turks, Arabisch en Chinees. Klik hier voor de folders of klik op de afbeelding van de taal naar je keuze.

Headerfoto: Joyce Dur